Stolt partner till Malmö Redhawks

VAD ÄR BÄST - BREDA ELLER SMALA VINTERDÄCK?

VAD ÄR BÄST – BREDA ELLER SMALA VINTERDÄCK?
För att hitta de perfekta däcken för din bil måste du tänka på var, hur och vad du ska köra.


Det är vanligt att höra att man bör hålla sig till den däckdimension som anges i registreringsbeviset när man ska välja bredd på vinterdäcken. Men det är ändå väldigt bra att känna till både fördelarna och nackdelarna med breda och smala däck på vinterväglag, så att du kan förbereda bilen så väl som möjligt inför vinterturerna.

FÖRDELAR MED SMALA VINTERDÄCK
Det är inte alltid så lätt att vara bilist och särskilt inte på svenska vintervägar. Något som kan underlätta mycket är riktiga däck. Om du ska ge dig ut på löst väglag, köra mycket i nysnö eller snömodd, kan det vara en fördel att använda smalare däck. Smala vinterdäck kan nämligen lyckas bättre med att tränga ner till ett underlag som ger riktigt bra fäste.
 
Om det verkar bli en riktigt ruskig vinter kan smala vinterdäck vara till stor hjälp. Smala däck dränerar snömodd och vatten mer effektivt samtidig som de ger ett högre marktryck per kvadratcentimeter. Det leder till att lameller och dubbar får bättre grepp på bland annat snö och is, både vid inbromsning och acceleration.

NACKDELAR MED SMALA VINTERDÄCK
Mycket har ändrat sig i däckindustrin de senaste åren. Däckkvaliteten har blivit mycket bättre än den var förr. Det har lett till att smala och breda vinterdäck har adopterat varandras goda sidor allt mer. Därför kan faktiskt breda däck slå ut smala däck, eftersom många modeller nu fungerar nästan lika bra på löst väglag som smala däck.
 
Samtidigt har smala däck inte riktigt samma egenskaper som breda däck på ett hårdpackat underlag. Smala däck klarar sig i stort sett bara bättre i snömodd och förlorar annars kampen mot breda däck på de andra fronterna. Eftersom vintrarna allt oftare varierar i Sverige och vädret skiljer sig mycket åt kan smala däck hamna i underläge jämfört med breda däck, som fungerar bättre i sådana förhållanden.



FÖRDELAR MED BREDA VINTERDÄCK
Om du ska bege dig ut på vägar där underlaget präglas av hal is och hårt packad snö kan de breda hjulavtrycken som breda vinterdäck har ge bästa möjliga framkomlighet. Här är inte behovet så stort av att tränga ned till ett underlag med bättre grepp så målet för många kan vara att flyta ovanpå ytan med stora hjul som har lågt lufttryck.
 
Nyare teknik har också gjort breda däck bättre på löst väglag och därför är det många som tycker att breda vinterdäck är mer allsidiga och fungerar på fler typer av väglag än smala däck.

NACKDELAR MED BREDA VINTERDÄCK
När det gäller breda däck klarar de sig i regel sämre vid körning i snömodd. Bredare däck ger också högre förbrukning och CO2-utsläpp än smala vinterdäck. Om du vill köra mer miljövänligt kanske den här typen av däck därmed inte är något för dig.

VAD SKA DU VÄLJA?
Det vanligaste underlaget som nordbor kör på under vintern är oftare hårt och halt än löst och moddigt. Samtidig ser vi hela tiden en ändring i väderförhållanden hos oss, vilket kan leda till att vinterväglaget är oförutsägbart. För många kan det därför vara en bra idé att välja breda vinterdäck, eftersom de passar för flera olika förhållanden. Med det sagt så är det ändå alltid en bra idé att utgå från den rekommenderade däckbredden som tillverkarna har fastställt för din bil. Detta hittar du som sagt i registreringsbeviset.
 
Oavsett vad du väljer så ska du alltid komma ihåg att använda samma däckdimensioner fram och bak vid vinterväglag. På så sätt har fram- och bakdäcken likadana förutsättningar, vilket säkrar ett bra väggrepp och god trafiksäkerhet. Om du fortfarande är osäker, eller vill vara säker på att ditt beslut passar både dig och din bil är det bara att kontakta din lokala Superdäck-återförsäljare för bra hjälp och expertis.