Stolt partner till Malmö Redhawks

NÄR MÅSTE JAG BYTA TILL VINTERDÄCK?

NÄR MÅSTE JAG BYTA TILL VINTERDÄCK?
Temperaturen sjunker snabbare än man kan tro och plötsligt jobbar sommardäcken på övertid. Tänk på att byta däck i tid.
https://www.superdekk.no/upload/Bytt%20til%20vinterdekk.jpg

Vardagens stress och bestyr gör att viktiga sysslor lätt skjuts på framtiden och glöms bort ända tills det nästan är för sent. Att byta från sommardäck till vinterdäck är något som lätt glöms bort när det är mycket annat som ska göras. Vissa tänker kanske att de kan vänta med bytet tills snön har lagt sig och vägarna har blivit hala. Men när bör man egentligen byta till vinterdäck?

HÅLL ÖGONEN PÅ TERMOMETERN
En generell regel för däckskifte är att om temperaturen sjunker under 7 °C efter sommaren är det dags att tänka på att byta till vinterdäck. Kom bara ihåg att vädret kan variera väldigt mycket. Det bör ha varit kyligt i luften länge och långtidsprognosen bör uppvisa stabila temperaturer innan du byter från sommardäck till vinterdäck.
 
Det är också möjligt att använda sig av den här kom-ihåg-regeln åt andra hållet: efter vintersäsongen, när temperaturen börjar ligga över 7 °C kan man börja fundera på att byta från vinterdäck till sommardäck. Även med dessa kom-ihåg-regler är det ändå svårt att veta exakt när du bör byta däck. 
 
DET ÄR DITT ANSVAR ATT BEDÖMA
Det är bilens förare som måste bedöma körförhållandena och huruvida det är dags att byta däck. Även om det inte är obligatoriskt att använda vinterdäck hela vintern måste man alltid kunna köra på ett säkert sätt. Fordonet ska alltid ha tillräckligt väggrepp och på vintern åstadkoms det som regel bäst med hjälp av vinterdäck. I vissa fall är det också lämpligt att ha med sig snökedjor i bilen, om man ska bege sig ut i mycket besvärligt väglag.
 
Dubbdäck får användas mellan 1 oktober och 15 april. Om det råder vinterväglag utanför detta datumintervall får man i undantagsfall använda dubbdäck om körförhållandena kräver det. Det är alltid viktigt att själv göra en bedömning av vinterväglaget. Kravet på tillräckligt väggrepp ska alltid vägra tyngre än de olika tidsfristerna och om körförhållandena kräver dubbdäck eller snökedjor ska man förstås använda sådana.

BYT DÄCK HOS EN SPECIALIST
Många väljer att byta däck själva och om man har riktigt bra kunskap och erfarenhet av detta är det inget som hindrar det. Det finns ändå många skäl till varför du bör överväga att låta proffs byta däck på din bil.
 
Om du har ont i ryggen eller dåliga knän råder vi dig att ta hjälp med däckbytet. Det är ett tungt arbete som kan slita hårt på leder och muskler. Om vardagen är stressig kan det också hända att du helt enkelt inte har tid att byta däck själv. Då är det mycket mer effektivt att låta någon annan, som har stor erfarenhet, ta sig an arbetet.
 
En däckåterförsäljare kan bedöma din bil, dina vanligaste körförhållanden och med hjälp av denna information komma med goda råd och tips, som leder till att du får däck som är anpassade efter din individuella situation. Det finns många vinterdäck att välja på och det är inte alltid lätt att välja rätt modell.

https://www.superdekk.no/upload/vintervei%20natt.jpg
 
På vintern kan bra däck vara skillnaden mellan en härlig körtur och en stor olycka. Det är oerhört viktigt att vinterdäcken är ordentligt monterade. Bultarna måste vara ordentligt åtdragna och ska dras åt lite extra i efterhand. Det är viktigt eftersom det är de första kilometrarna efter däckbytet som är de mest riskabla när det gäller lösa bultar. Tänk på att däcket kan lossna om bultarna sitter för löst. På hala vägar kan det snabbt gå illa. Det är också viktigt att bultarna eller muttrarna inte sitter för hårt, eftersom det kan leda till att de knäcks och lossnar med en olycka som resultat. Specialister kan säkerställa att bultarna sitter precis som de ska så att du får en trygg körtur var du än kör.
 
När fälgen ska skruvas på så måste den också monteras på rätt sätt. Om den sitter lite snett kan bultarna lossna. Det är också något som en specialist kan göra på rätt sätt. Om du ändå vill byta däck själv så måste du alltid vara uppmärksam på ovanliga ljud från hjulen när du kör. Känn också efter om bilen skakar mer än den brukar, eller om den svarar dåligt när du svänger. Det kan vara ett tecken på att däcken inte är rätt monterade och då är det viktigt att man stannar innan en olycka inträffar. Om det uppstår problem bör du ta bilen till en Superdäck-återförsäljare så att arbetet kan kontrolleras och vid behov rättas till.    
 
VÄNTA INTE FÖR LÄNGE
Det kan absolut löna sig att beställa däckbyte tidigt. Ju närmare vi kommer vintern, desto besvärligare blir väglaget – och köerna för däckbyte blir riktigt långa. Dåligt väder gör att fler tar bilen och det är därför fler som vill ha hjälp med att byta däck.
 
Se till att vägarna är trygga, både för dig själv och för andra bilister. Vänta inte för länge med att byta till vinterdäck.