Stolt partner till Malmö Redhawks

SÅ HÄR KOMMER DU LOSS OM DU HAR KÖRT FAST

SÅ HÄR KOMMER DU LOSS OM DU HAR KÖRT FAST
Snön faller, motorn ryker och däcken spinner. Du har kört fast ordentligt. Vad gör du nu?
https://www.superdekk.no/upload/sitter%20fast%20.jpg

De flesta har någon gång råkat köra fast på grund av vinterväglaget. Det går oftast bra, men ibland vill bilen helt enkelt inte samarbeta. Om du sitter helt fast kan du alltid ringa efter hjälp, men beroende på var du befinner dig kan det ta relativt lång tid. Med riktiga hjälpmedel kan du komma långt helt på egen hand.
FÖRSLAG PÅ BRA HJÄLPMEDEL FÖR VINTERvägen
 • < >< >Påse med sand
 • Däckklister på sprejburk
 • < >< >< >< >
  FRIGÖR HJULEN
  Har du fastnat mitt i en snövall eller i en massa lössnö? Det tar inte lång tid innan en tung bil har grävt ner sig i snömassorna och ju mer du gasar för att komma loss, desto längre ner sjunker däcken. Här är det bara att ta fram spaden och gräva på hjulets båda sidor.

  Försök att göra det så platt som möjligt runt hjulen och räta upp dem om du kan. Om hjulen står på tvären är det svårare att komma loss. Var också försiktig med gasen, eftersom det är viktigt att växla mellan gas och växling. Om du är för ivrig med gasen kör du snabbt fast igen. Kom ihåg att om du har fastnat på en mörk väg så bör du ha på dig en reflexväst medan du jobbar. Om det kommer en bil i hög fart mot dig är det viktigt att du verkligen syns. 

  GUNGA LOSS BILEN
  Det här är en metod som hjälper många ur knipan. Här gäller det att gasa och sedan släppa på gasen igen för att få en gungande rörelse på bilen. Det kan löna sig att försöka backa, om det är möjligt. Rörelsen ska ge bilen moment så att den sakta med säkert kommer loss.

  Om det är flera i bilen bör de andra gå ur och hjälpa till att knuffa, både framför och bakom. Det är också viktigt att faktiskt få bilen i gungning för annars riskerar man att hjulen bara spinner djupare och djupare ned i underlaget.

  SKAPA BÄTTRE GREPP
  Det är väldigt svårt att få ett bra väggrepp på is eller hårdpackad snö. Problemet kan lösas om man kan lirka in något under hjulen som ger bättre grepp. Något av det bästa man kan använda är sand eller grus, så om man har det med sig i en påse i bilen så kan det vara räddningen i nöden. Kom ihåg att strö både framför och bakom hjulen.

  Kätting är också ett otroligt effektivt verktyg att använda om du har fastnat. Om du skaffar snökedjor kan du nästan undantagslöst ta dig ur eventuella kniviga situationer, men du måste träna mycket för att kunna sätta på dem ordentligt. Läs bruksanvisningen noga – där anges hur snabbt du kan köra med snökedjor utan att du riskerar att skada bilen. Var också noga med att köpa snökedjor i rätt storlek för dina däck och din bil. När du ska fästa snökedjor på hjulen är det bra att ha ett par bra handskar, så att händerna inte börjar värka av kylan. I vintermörkret kan det också löna sig att ha en bra pannlampa till hands i bilen för just sådana tillfällen. 

  Som ett alternativ till sand och grus kan man prova att använda däckklister på sprejburk, som också kallas snökedjor på burk. Lösningen sprejas direkt på däcken för bättre fäste och väggrepp. Om du har ont om plats i bagageutrymmet är det här en väldigt liten sak att packa med, eftersom den tar minimalt med plats.

  Om du inte har något till hands och det finns träd i närheten kan du prova att använda några grankvistar. Och har du fastnat på en plats utan mycket skog så kan faktiskt bilmattorna i bilen rädda dig ur knipan. Det gäller att vara kreativ för man kan faktiskt använda det mesta för att ge hjulen lite bättre grepp. Tänk bara på att inte gasa för mycket för snabbt, för då kan hjälpmedlen flyga iväg.   

  Snösockar kan fungera som ett alternativ till snökedjor. De tar mindre plats och är ofta lättare att fästa på däcken. De fungerar på samma sätt som att lägga mattor eller liknande under däcken om man har kört fast, men här klär man istället in själva däcken istället för att lägga något under dem. 

  LIGG STEGET FÖRE
  Det är alltid tråkigt att hamna i en besvärlig situation med bilen och att köra fast är verkligen en av de knepigaste upplevelserna på vintern. Som tur är så finns det vissa saker man kan göra innan man beger sig ut på tur och som kanske kan vara till hjälp på vägen.

  Tvätta däcken minst två, tre gånger under vintersäsongen. Det kan bidra till att hålla dig trygg på vägen och förhindra att du kör fast. Det är nämligen så att salt och asfaltpartiklar kan sätta sig på däcken och göra dem hala. Det går fort ut över däckens greppförmåga så om du är bra på att underhålla däcken kan besvärliga situationer undvikas.

  Planera också gärna in ett besök hos din lokala Superdäck-återförsäljare så att du kan få hjälp att välja rätt vinterdäck för din bil och din körsituation. Med rätt däck kommer du tryggt i mål även på tuffa vintervägar.