Stolt partner till Malmö Redhawks

TIPS FÖR TRYGG KÖRNING PÅ VINTERVÄG

TIPS FÖR TRYGG KÖRNING PÅ VINTERVÄG
Grundliga förberedelser, rätt utrustning och bra kontroll på bilen kan vara avgörande på de svenska vintervägarna i år.
https://www.superdekk.no/upload/trygg%20vintervei.jpg

När man beger sig ut på vårt lands långsträckta vägar kan vädret bjuda på utmaningar under vinterhalvåret. Vissa tar bilen varje dag till och från jobbet. Andra kör kanske mer sällan, men när de väl ger sig ut så åker de långt. Oavsett hur bilen ska användas på vintern så kan det vara en bra idé att säkra att man kan köra på säkrast möjligt sätt, både för sin egen skull och för andras del. Innan du spänner fast säkerhetsbältet och startar motorn gör du rätt i att kontrollera de här fyra punkterna.
 
1. KONTROLLERA FÖRSÄKRINGEN
Det kan vara en bra idé att kontrollera och uppdatera försäkringar som rör bilen och resor varje vinter, eftersom det som regel är den säsong då de flesta behöver hjälp. Jämför olika försäkringsavtal så att du vet vad som passar dig och täcker dina behov. Det går ofta att förhandla sig fram till det bästa avtalet om man har jämfört flera olika försäkringar. Lägg fram de olika erbjudande du har hittat där du redan är försäkrad och fråga om du kan få ett lika bra erbjudande om du fortsätter att vara kund. Det kan ofta löna sig.
 
Det kan också vara en bra idé med ett medlemskap i ett bärgningsföretag när körförhållandena blir svåra på vintern. Med ett avtal här får du också hjälp när du behöver det mest och kanske slipper betala hela avgiften själv om någon måste rycka ut för att rädda sig ur en knipa. Kom också ihåg att du inte måste ha kraschat för att ringa på hjälp. Om du tycker att det är för svårt att köra vidare utan att riskera en olycka kan du spara både tid och pengar genom att vara förberedd och ringa efter hjälp innan det går fel.
 
2. KONTROLLERA DÄCKEN
När alla papper är i ordning kan det vara smart att ta en titt på fordonet – då speciellt däcken. Det är den absolut viktigaste delen på bilen på vintern och kan vara skillnaden mellan god vägkontroll och gott grepp, eller en olycka. Eftersom däcken är din enda kontaktyta mot vägen är de avgörande för hur hela bilen uppför sig under körningen.
 
Många kör med för gamla eller slitna däck utan att veta om det, eller är inte medvetna om faran det innebär. För att kontrollera att dina däck är i gott skick bör du kontrollera mönsterdjupet. Lägsta kravet för vinterdäck är 3 millimeter, men de kan mer än gärna vara djupare. Experter rekommenderar ett mönsterdjup på minst 5 millimeter. Det gäller för dubbfria däck såväl som dubbdäck.
 
Kontrollera också att lufttrycket i däcken är som det ska. Det ska finnas ett klistermärke innanför tanklocket eller i karmen till förardörren där det rekommenderade lufttrycket för din bil anges. Du kan eventuellt ta en titt i instruktionsboken. Se också till att du har tillräckligt mycket drivmedel innan du beger dig ut på vägarna, att batteriet håller och att du har tillräckligt mycket bra spolarvätska med frostskydd så att du kan se ut genom rutan.
 
3. KONTROLLERA Väglaget
När det är halt ute är det viktigt att du anpassar körningen efter förhållandena istället för att hålla fartgränserna eller köra som andra gör. Minska farten så att du känner att du har kontroll på bilen. En god tumregel är att aldrig köra fortare än vad som känns behagligt oavsett den tillåtna farten. Om fartgränsen är 90 kilometer i timmen, men du känner att det går för fort för bilen på hala vägar så bör du minska farten tills du hittar ett körtempo som passar dig. Släpp hellre förbi andra bilister istället för att känna dig pressad att hålla ett högt tempo. Håll också ett tillräckligt avstånd till bilen framför för att du ska hinna bromsa, eftersom bromslängden ökar avsevärt på ett halt underlag. Sväng försiktigt, eftersom snabba rattrörelser kan leda till att bilen kanar och på ett halt underlag tar det längre tid innan hjulen börjar styra.

https://www.superdekk.no/upload/bil%20vintervei%20.jpg
 
Det är också viktigt att komma ihåg att is inte är det enda underlag som är svårt att köra på. Snömodd är faktiskt något av det svåraste att hantera för många bilister. Slask och snömodd gör det nämligen svårt att få bra god kontakt med underlaget, vilket kan leda till en liknande reaktion från bilen som du får vid vattenplaning. Slaskplaning uppstår också lättare än vattenplaning vid lägre hastigheter. Styr därför bort bilen från de delar av vägbanan som är täckta av lös snö och slask, om möjligt.
 
När underlaget präglas av lös snö och slask på dagen fryser det ofta på mot kvällen eller när temperaturen sjunker tillräckligt. Det kan leda till djupa, fastfrusna hjulspår. Om man håller sig utanför eller nere i dessa spår går det som regel fint, men om man sneddar över dem är det stor risk att däcken slirar på kanten. Det kan göra att bilen får sladd och många upplever att bilen – nästan av sig själv – plötsligt drar iväg mot diket. Hjulspår som är frusna kan vara täckta av snö och är då svara att se. Därför är det desto viktigare att välja rätt spår på vägbanan och att man kan styra fritt. Om hjulspåren inte går att undvika bör man sänka farten så mycket som möjligt.
 
4. KONTROLLERA BAGAGET
Slutligen är det viktigt att kontrollera att man har med sig allt man behöver för vinterturerna och att man är väl förberedd om det värsta skulle hända. Om man råkar ut för en olycka där man antingen blir skadad eller tvingas tillbringa många timmar ute i stark kyla så gäller det att ha packat med sig rätt utrustning. Vi har sammanställt en enkel lista, som innehåller det allra viktigaste som man bör ha med sig i bagageutrymmet när man beger sig iväg ut på en vintertur med bilen.
  
 • En stadig isskrapa
 • Snöborste – gärna en som sitter ihop med en isskrapa
 • En ficklampa med bra batterier som inte slocknar i kylan (gärna en pannlampa som du kan jobba med)
 • Extra spolarvätska för vintertid
 • Varningstriangel och reflexväst 
 • En liten spade
 • Något att lägga under däcken om du kör fast (matta, snökedjor, sand)
 • < >Varma kläder, handskar som värmer och som du kan jobba med, mössa och raggsockar
 • < >Extra mat och dryck – gärna något varmt i termos
 • Fulladdad telefon
   
  Nu när du är ordentligt rustad för vinterföret är det bara att ta fram spellistan, värma upp bilen och sätta igång. Om du vill vara extra säker på att bilen är redo att tackla vintervädret kan du avlägga ett besök hos din Superdäck-återförsäljare. Då kan du bege dig iväg och vara säker på att däcken – det viktigaste på bilen – håller dig trygg i vintermörkret.